maanantai 22. joulukuuta 2014

Käytöskoulu: Kissan käytösongelmat





Kynsiikö kissasi väärää paikkaa? Kakkaako pieni karvaturrisi väärään paikkaan? Onko sana "EI" kisullesi ihan vieras sana? No, tässä tekstissä annan muutamia vinkkejä näihin ongelmiin. 

Kakkaaminen väärään paikkaan

Jos kissasi on kerta toisensa jälkeen kakkinut väärään paikkaan, asiasta kannattaa jo ottaa selvää. Syynä voi olla stressi, suuret muutokset kissan elämässä tai jokin sairaus. Meillä Saaga teki tätä silloin, kun olimme kolmisin mummin kanssa. Havaitsimme, että hän oli stressaantunut, sillä mummilla on koira ja ihan varmasti haistoi koiran hajua. 

Vinkit:

• kannattaa hankkia kisullesi pistorasiaan laitettava feromonihaihdutin (kuva 4), jolloin kissalle tulee turvallinen olo (lisätietoja saat googlettamalla)

• jos kissasi hiekkalaatikko on luukullinen, nosta luukku ylös tai hanki halpa vati / luukuton hiekkalaatikko. Kissasi saattaa ahdistua luukusta (kuva 3)

• mikäli käytät kattisi hiekkalaatikossa hajullista hiekkaa, suosittelen vaihtamaan sen hajuttomaan, sillä kissat eivät yleensä tykkää hajuhiekoista. Kokeilemalla erilaisia hiekkoja löydät varmasti ovan kissasi suosikin  (kuva 2)

Jos kissasi kakkaaminen vääriin paikkoihin ei kuitenkaan lopu, suosittelen eläinlääkärillä vierailua. 


Tottelemattomuus

Meneekö kissasi jatkuvasti vääriin paikkohin, tai tuntuuko, ettei "EI" sanasta ole mitään apua? Aivan. Näin meilläkin Saagan kanssa useimmiten. Heti pienestä pitäen, kissalle täytyy opettaa talon tavat ja pelisäännöt. 

Vinkit:

• suihkupullo on hyvä kissan kouluttamisessa. Suihkaiset vain kissasi päälle vettä, aina kun tämä on tekemässä jotain ei-sallittua (kuva 1)

älä huuda. Napakasti saa, ja pitää sanoa, mutta huutamista kissa ei ymmärrä. Älä myöskään käytä kissan nimeä komentaessasi kisua, sillä se saattaa luulla, että sen nimi on jotenkin paha asia, eikä tottele sitä lopulta enään ollenkaan

• jos kerran päästät kisun vaikkapa pöydälle, niin se pitää päästää aina pöydälle. Mutta, jos et toisella kerralla annakkaan kisun mennä pöydälle, niin eihän hän sitä voi tietää, ettei saakkaan mennä. Joten jos et anna kisusi mennä pöydälle, niin tee aina niin. Älä muuttele sääntöjä yhtäkkiä

• kissaa pitää vain kouluttaa niin kauan, että tämä tietää, mitkä ovat sallittuja,- ja mitkä ei sallittuja alueita





2 kommenttia:

  1. Niin ihanan selkeitä kuvia! Blogistasi löysin apua kun itellänikin on kissa, haha :D

    VastaaPoista